Geschiedenis

Om de doelstelling van de stichtingen Sawasdee en het Don Bosco Kinderfonds te begrijpen is het nodig iets over het land te vertellen.

1975 – 1979

Cambodja is een straatarm en door oorlogen zwaar geteisterd land. In de jaren zeventig zijn de Amerikanen verwikkeld in de Vietnam oorlog. Vietkong strijders opereren onder meer vanuit Cambodja. Voor de Amerikanen is dit aanleiding om het oostelijk deel van Cambodja te bombarderen. Veel mensen slaan op de vlucht en zoeken veiligheid in de hoofdstad.

Het verzet tegen de bombardementen in Cambodja wordt vooral geleid door de Rode Khmer, een beweging onder leiding van de rebellerende Pol Pot.

In april 1975 neemt Pol Pot de macht over waar hij in Phnom Penh wordt binnengelaten als een bevrijder. En dan gaat het mis… Er volgt een zuivering en een holocaust die zijn weerga niet kent. Pol Pot wil terug naar een agrarische samenleving, naar een soort communistisch stenen tijdperk. Allereerst moeten alle mensen van de hoofdstad Phnom Penh met hun haastig bij elkaar geraapte schamele bezittingen deze stad binnen 48 uur te voet of per fiets verlaten om vervolgens naar het platteland te worden verdreven. Alles wat te maken heeft met geld, economie, religie, kunst, cultuur en emoties wordt afgeschaft en verboden.

introductie_5              introductie_6

Mensen die in de stad werk hadden bij de regering of bijvoorbeeld bij een bank worden beschouwd als vijanden van het regime. Dat geldt ook voor mensen die gestudeerd hebben. Voor diegenen die de Franse taal machtig zijn en of zelfs al wanneer ze een bril of horloge dragen is het lot fataal. En eenmaal bekend als vijand van het regime betekent dit vrijwel zeker de dood. Mensen die onder Pol Pot in leven blijven worden te werk gesteld in de rijstvelden. Mannen, vrouwen en kinderen worden van elkaar gescheiden en in afzonderlijke kampen ondergebracht. Er moet heel hard gewerk worden met primitieve middelen en er is niet voldoende te eten. Mensen sterven aan ondervoeding, ziekten of worden klakkeloos als voorbeeld geliquideerd. Zo kwamen ruim 2 miljoen Cambodjanen om in de zogenaamde Killing Fields!

Om dit ontredderde land weer overeind te helpen is in 1992 door de Cambodjaanse regering een beroep gedaan op Pater Visser.

Sawasdee wordt
ondersteund door:

ANBI CBF-ERKEND-KEURMERK
sawasdee

Van Lanschot Bankiers
IBAN NL71FVLB0227146743
KvK 22.04.20.96
Bic-Swift FVBNL22

kinderfonds

Rabobank
IBAN NL43RABO0385377274
KvK 22.05.00.04
Bic-Swift RABONL2U

Contact

Groenedijk 2a
4438 NN Driewegen
0113 655784