Mijlpaal voor Sawasdee

Twee bomvolle containers met hulpgoederen zijn vrijdagmiddag vanuit Driewegen op transport gegaan naar Cambodja. Een speciaal moment, want het waren nummer 99 en 100.

‘Een beetje naar links! Dan kunnen deze schoolbankjes er ook nog naast’. Het is vrijdag passen en meten tijdens het inladen van de twee containers bij een loods aan de Wolfhoekseweg, net buiten Driewegen op Zuid-Beveland. ,,We proberen de containers zo vol mogelijk te stoppen”, zegt Hector Loontjens van hulpstichting Sawasdee. ,,Het is de kunst om dat zo te doen dat er bij wijze van spreken geen luciferdoosje mee bij past.”

Voetbalshirts en verf

De mannen die deze dag zijn komen helpen, hebben het er druk mee, want er moet nogal wat mee. Stoelen, schoolbankjes, rolstoelen en zelfs oogmeetapparatuur. Het is slechts een kleine greep. Ook zeshonderdduizend mondkapjes gaan op weg naar Cambodja. ,,Niet zozeer vanwege corona, hoor”, haast Loontjens zich te zeggen. ,,Het dragen van mondkapjes gebeurt daar sowieso best veel.” Alle spullen die deze dag in de twee containers verdwijnen, zijn geschonken door scholen en andere organisaties. Ook Albert Heijn deed een duit in het zakje door pakketten met levensmiddelen te doneren. ,,Kijk, in deze kist zitten voetbalshirts die we hebben gekregen van V.V. Kapelle”, zegt vrijwilliger Adri Korstanje. ,,Je kent het wel. Dan hebben ze een andere shirtsponsor en moeten er nieuwe shirts komen. In Cambodja zijn ze hartstikke blij met de oude shirts.” Loontjens wijst naar een pallet met tientallen liters verf erop. ,,Ik hoop dat we die nog in de container krijgen. Ze kunnen het goed gebruiken.”

Loontjens is de oprichter van de stichting Sawasdee, die inmiddels dertig jaar bestaat. Zijn liefde voor Zuidoost-Azië ontstond in de tijd dat hij en zijn vrouw hun twee kinderen uit die regio adopteerden. De stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Cambodja. Met het ingezamelde geld worden lokale projecten betaald en zijn de afgelopen drie decennia liefst twaalf basisscholen en een hotelschool gebouwd. Kinderen uit arme gezinnen krijgen er gratis onderwijs. De laatste jaren is de focus van lieverlee verlegd van het stichten van scholen naar het onderhouden ervan. ,,Er moet natuurlijk wel eens iets vernieuwd worden”, verklaart Loontjens.

Er gaan dus ook regelmatig volle containers met hulpgoederen naar Cambodja. Het is een speciaal moment, want deze vrijdag worden nummer 99 en 100 gevuld. Zoals gezegd gaan de meest uiteenlopende zaken mee. ,,Ik heb wel eens een gasfornuis aangepast, zodat het daar op het gas kon worden aangesloten”, vertelt Korstanje. ,,Ze stonden op een school op één pitje voor al die kinderen te koken. Dat was niet handig. Dan proberen we iets te regelen.” Overigens gaan er ook spullen mee die voor ziekenhuizen zijn bedoeld. Rolstoelen, bijvoorbeeld. ,,En zelfs lichtbakken”, zegt Korstanje. ,,Je kent ze wel, die dingen met die lettertjes erop, waarmee ze je ogen testen.”

Cadeautjes voor de kinderen

Sawasdee werkt in Cambodja samen met de organisatie Don Bosco, die zorgt dat alle spullen op hun plek terechtkomen. De stichting heeft overigens ook nog een kinderfonds, waarbij mensen in Nederland - zogeheten sponsor-ouders - een kind in Cambodja financieel ondersteunen. Van dat geld kan zo’n jongen of meisje naar school en krijgt hij of zij elke dag een schoolmaaltijd. ,,Er gaan vandaag ook heel wat cadeautjes in de containers die de sponsor-ouders hebben gekocht voor ‘hun’ kind’', zegt Loontjens. Korstanje: ,,De jongen die wij steunen is inmiddels 14 jaar oud. Ik ben ook nog even naar de winkel gegaan om wat spulletjes voor ’m te kopen.’’

Naiyana Loontjens