Don Bosco beroepsonderwijs gevangenisproject

Zo’n 10 jaar geleden is het gevangenis succesvol project opgestart in een verouderd gevangenis complex. Een beroepsopleiding door Don Bosco leraren aan een groep jonge delinquenten tijdens hun detentie.

Nu is de inrichting verplaatst buiten de stad Sihanoukville, zwaar overbeladen met 1400 gevangenen, met ‘accommodatie’ voor slechts 800 personen!

O.v.v. de directie is Stichting Sawasdee in 2019  binnen de muren gestart met de bouw van nieuw schoolgebouw,opening en opstart trainingen voorzien Mei 2020.

Charles Swietert:
“Ooit was ik televisie journalist maar nu geef ik zes maanden per jaar Engelse les op de Don Bosco Technische School in Sihanoukville.

Mijn leerlingen zijn jongens en meisjes van 18 tot 23 jaar.  Na een jaar spreken ze beter Engels dan menig Nederlandse Havo en Gymnasium scholier. Waarom? Omdat ze hartstikke gemotiveerd en niet verwend zijn. Slechte cijfers betekenen terug naar de rijstvelden waarvan ze vandaan komen. Geen leuk alternatief in Cambodja. Een studieboek kunnen ze zich helaas niet permitteren. Gelukkig heb ik oude vrienden en een paar dochters die wat sponsoren.

Drie middagen per week geef ik ook Engelse les in de gevangenis van Sihanoukville.  Als je een mobieltje pikt, zit je drie jaar. Honden en katten hebben het in Nedeland beter. Don Bosco leert ze een vak en wat Engels. Als ze vrijkomen kunnen ze met een schone lei opnieuw beginnen. Dat lukt uitstekend. Vaak neem ik wat fruit voor ze mee, want dat krijgen ze nooit ”

Nilsson Goes