Obase bestaat 10 jaar

De Stichtingen Sawasdee en Kinder Fonds zijn benaderd door de Heer Ewald de Keijzer, directeur van Obase (Openbare Scholen Gemeenschap Schouwen Duiveland) over de voorbereidingen van een prestigieus project, getiteld  “Zeeuwse Knop”. Dit project wordt door Obase wordt gerealiseerd t.g.v. het 10 jarig bestaan.

Bijna 1400 kinderen doen op donderdag 1 juni 2016 mee om de grootste Zeeuwse knop ooit op het strand aan de Brouwersdam te realiseren.
Obase heeft stichting Sawasdee omarmd als goed doel voor project Zeeuwse knop.

Acties bestaan oa uit:
- individuele schoolacties op de 11 locaties van Obase zoals tweedehandsmarkt, lege flessenactie en tulp-verkoop.
- 700 kinderen (gr. 5 tm 8) gaan kaarten verkopen, hiervoor moet vooraf worden ingeschreven.
Om de kaartverkoop te stimuleren wordt aan de beste verkoper van de klas een gratis helikoptervlucht aangeboden op 2 juni 2016.
- De organisatoren werven sponsorgelden onder de Schouwse bedrijven.

Met harken en zandkastelen, met een tribal beach dance en live-animatie wordt een stuk strand van zo’n twaalf voetbalvelden groot compleet op z’n kop gezet. Een huzarenstukje dat spannend blijft tot het laatste moment. ,,De natuur is ons grootste risico. Waait het harder dan windkracht drie dan heb je een probleem.’’

Donderdag 1 juni 2016 staat het te gebeuren. Na twee weken lang het strand aan de Brouwersdam te hebben bestudeerd bij hoog- en laagtij, hebben de initiatiefnemers deze datum geprikt omdat dan de beste zandcondities zijn te verwachten. ,,Zacht zand is hartstikke leuk om in te rollen, maar wat we nodig hebben is een laag van zo’n vijf centimeter die nat en hard is. Daar kun je een schitterende tekening in maken’’, legt Ron van Jeveren uit. Met René Bosma en Remko Delfgaauw zette Van Jeveren eerder de schouders onder het grote graancirkelproject waarmee de Zierikzeese basisschool Binnen de Veste een wereldrecord vestigde. Met de megastrandtekening gaat het creatieve trio nog een paar stappen verder, nu ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de koepel van openbare basisscholen Obase. 

Harken

Vierhonderd kinderen gaan met harken aan de slag om de volledig met gps uitgezette tekening in het zand te zetten. Veel van de wat jongere leerlingen doen op hetzelfde moment mee aan een zandkastelenwedstrijd, waarmee zij de buitenste rand van de Zeeuwse knop fabriceren. Maar daar blijft het niet bij. De kinderen brengen de Zeeuwse knop aansluitend tot leven. Dansdocent Elly Geelhoed gaat, ook op het strand, met een team aan de slag om met 270 kinderen een tribal beach dance in te studeren. Nog eens 413 kinderen zullen, als alles eenmaal klaar is, door middel van live-animatie vanuit de kern van de tekening een boodschap de wereld in sturen. De kinderen worden tijdens de live-animatie  via hun smartphone geïnstrueerd. 

OPBRENGST

Met de opbrengst van dit prachtige project is maar liefst € 52.381,- opgehaald. Doel was om oa een groot schaduwdak, ook wel roofing genoemd, te realiseren. Want je kunt begrijpen dat met een gemiddelde temperatuur van 35graden schaduw erg welkom is.
Het geld is ook gebruikt voor een schoolreis naar het Angkor Wat tempelcomplex in Siem Reap het bekendste culturele erfgoed van Cambodja. Deze kinderen hebben nooit een reisje en dankzij jullie konden zij deze geweldige belevenis ervaren!
En dankzij Obase zijn een 15-tal kinderen gestart met het volgen van onderwijs en dat is uiteraard fantastisch.

Kortom met het project Strandtekening ‘ Grootste Zeeuwse Knop ‘ ter wereld, is er een geweldig groot bedrag ingezameld door Obase voor kansarme kinderen in Cambodja.

Nilsson Goes